آنچه باید درباره تناسب اندام بدانیم
امروزه به دلیل کمتحرکی و عدم توجه به کیفیت تغذیه، اضافه وزن بین مردم شایع شده است. حال باید بدانیم تناسب اندام به چند عامل ارتباط دارد:
۱. میزان توده چربی بدن که با وزن کلی بدن ارتباط دارد. این میزان را برای اشخاص مختلف تعیین میکنیم. میزان توده چربی، هم با دستگاه و هم با فرمولهای سادهای محاسبهشدنی است. اگر از حد مشخصی کمتر باشد، روی صورت، پوست و انرژی شخص تأثیر میگذارد. در حالت عکس، ممکن است روی کبد، قلب، زیبایی و جذابیت فرد اثرگذار باشد.
۲. عضلات: عضلات در حفظ شکل ظاهری و قدرت بدن، سلامت اندامها و سوختوساز بدن مؤثر است. تحلیل عضلات خطری برای مفاصل بدن محسوب میشود. ممکن است به دیسکهای کمر نیز فشار وارد شود. از طرفی، زیبایی فرد هم دستخوش تغییر میشود.
۳. وضعیت پزشکی فرد: ممکن است بیماریهایی مثل کمکاری تیروئید، بیماریهای غدد فوق کلیوی، کبد چرب، بیماریهای کلیوی، دیابت و بسیاری از بیماریهای دیگر، حتی مشکلات ارتوپدی و محدودیتهایی که در حرکت ایجاد میکنند، در تناسب اندام تأثیر میگذارند.
۵. طبع: اختلال طبعهایی که با افزایش تَری(رطوبت) بدن ایجاد میشود؛ مثل غلبه بلغم یا غلبه دم، باعث چاقی میشود. در غلبه بلغم، چاقی بیشتر از نوع چربی است و بدن نرم و شل است، اما در غلبه دم معمولاً بدن حالت سفت و عضلانی دارد. البته علائم بسیار دیگری هم وجود دارد. اگر در بدن غلبه با سودا باشد، باعث لاغری میشود یا علائم و بیماریهای دیگری با خود همراه میآورد.
۶. وضعیت روحی: در تناسب اندام وضعیت روحی فرد بسیار مهم است. ممکن است در شرایط استرسزا یا در افسردگی، فرد بهصورت واکنشی پرخوری کند یا ممکن است در همین حالات، سوخت بدناش کم شود. این موضوع باعث چاقی میشود. گاهی هم در فشارهای عصبی، اشتهای فرد کاهش مییابد و باعث بیماریهای گوارشی، لاغری و تحلیل عضلانی شود. در کل وضعیت روحی فرد با تناسب اندام او مرتبط است.
۷. سبک زندگی: تناسب اندام با لایف استایل یا سبک زندگی مرتبط است. زندگی کارمندی، مشغلههای زیاد، زمان زیاد در ترافیک بودن، وقت نگذاشتن برای پیادهروی یا ورزش در حد امکان، وقت نگذاشتن برای اصلاح سبک تغذیه یا تغذیه سالم و کمتوجهی به آن، میتوانند در تناسب اندام تأثیر داشته باشند.
پس برای رسیدن به تناسب اندام، به مطالعه، برنامهریزی، سبک زندگی اصلاحشده، تغذیه سالم و گاهی هم مداخلات پزشکی، جراحیهای تشخیصی و درمانی و بعد از اینها به برنامهها و رژیمهای غذایی از نظر علم تغذیه و طب سنتی نیاز داریم. با مراجعه به کارشناس تغذیه یا پزشکی که در این زمینه کار میکند، میتوانیم راحتترین مسیر را برای رسیدن به تناسب اندام انتخاب کنیم. او میتواند با توجه به وضعیت بدن ما در حالت عادی و مسیری که باید طی کنیم تا به تناسب اندام برسیم، بهترین و سالمترین رژیم و برنامهغذایی را به ما ارائه کند.